Szablon stworzony przez Arianę dla Wioski Szablonów | Technologia Blogger | X X X

Menu

2014. június 28., szombat

Passion - kritika

Fülszöveg
Mielőtt Luce a Sword & Crossban Daniellel találkozik, mielőtt megküzdenek a halhatatlanokkal, már sok életet leéltek. Ha a mindenre elszánt Luce meg akarja törni a szerelmüket sújtó átkot, fel kell keresnie múltbéli megtestesüléseit, hogy teljességgel megértse a sorsát. Minden század, minden élet más-más fogódzót rejt számára. 
Daniel követi Luce-t a századokon át, míg a lánynak esélye nem lesz átírni a történelmet. 
Hány halált bír el az igaz szerelem? 
Képes-e Daniel és Luce jövőjük megváltoztatása érdekében feloldani a múlt rejtélyét?

Véleményem: vigyázat, spoileres!

Valamiért másodszori olvasásra jobban tetszett ez a rész, és hajlandó lettem volna feljebb pontozni, de aztán mindig eszembe jutott, hogy már az alapötleten elcsúszik az egész, akkor mégis mit kellene szeretnem benne?

Alapvetően pedig nem is lenne rossz, hogy Luce meglátogatja a korábbi életeit, mert sok lehetőség LETT VOLNA benne. A különböző korok, nézetek, helyszínek biztosították volna, hogy érdekes legyen a történet, de egyszerűen nem állt össze. És az írónőnek az a legnagyobb hibája, hogy vannak jó ötletei, de nem alkalmazza őket úgy, hogy kellemes olvasmánnyá váljon a mű. Mintha nem látná át, hogy amit alkot, az igazából mekkora hülyeség. Mert először is... hogyan fordulhat elő, hogy minden egyes korban Luce ugyanúgy nézzen ki? Mi van a genetikával? A biológiát csak így egyszerűen szembeköpjük? Még az se lett volna akkora hülyeség (szimplán nyálas), hogy a "lelkük felismeri egymást", mert ez még mindig jobban hangzik (és lényegében benne is van, csak akkor a többit nem értem). Ha a biológiatanárom olvasta volna ezt a könyvet, egész biztosan a falhoz vágta volna, hogy mekkora badarságot hozott itt össze az írónő.

Tehát Luce visszamegy a korábbi életei színhelyére. Természetesen rögtön tud az adott nyelven, hogy még könnyítsük is meg a dolgát. Az egyik fejezetben összekeverik az abban a korban élő Luce-szal, de mikor Angliában jelentkezik cselédnek, senkinek nem tűnik fel, hogy úgy néz ki, mint a ház urának (?) a lánya. Ellenben Roland összekeveri az angliai Luce-szal, meg Daniel is, az emberek nem, aztán a következő életben meg az emberek se tudják megkülönböztetni, ugyanakkor Luce régi énje sosem ismeri fel magát. MEKKORA HÜLYESÉG! Hogyan nézhet ki ugyanúgy egy 1992-ben született lány és egy Shakespeare korabeli? Vagy egy kínai? Vagy egy egyiptomi? Hiszen mindig más családja volt, azok nem haltak vele, és persze, a lélek változatlan, de hogyan lehet, hogy egy kínai lányt összetévesztenek egy 21. századi kamasszal (a kínai lányt ráadásul még a császárral is összekeverik. Ebben a sorozatban mindenki annyira mérhetetlenül ostoba)?

Pedig az alapötlet tényleg jó, csak nem értem, hogy miért kellett egy önálló kötetet szentelni neki. Sokkal jobb lett volna, ha párat összeír az írónő, és kiadja novellaként, mert akkor legalább megkímélt volna ettől a résztől. 

Az egyetlen értékelhető szereplő (de csak mert Cam keveset szerepelt) az Bill volt. Szerintem ő képviselte a szkeptikus olvasókat, akik legszívesebben megráznák Luce-t, hogy térjen már észhez. Persze alig volt átlátszó, hogy kicsoda ő valójában, főleg az egyiptomi résznél. És Luce nem jött rá... pedig a könyv végig annyira okosnak akarja eladni, hogy ilyen meg olyan idegen szavakat tud, meg ilyen meg olyan könyveket olvasott, de valahogy két egyszerű dolgot nem tud összerakni, és sosem lát át a szitán.

Az pedig mekkora baki már, hogy Daniel azt mondta neki, hogy azért nem térhet vissza, mert nem keresztelték meg (az előző részben mondta azt hiszem), Bill meg pontosította, hogy ne legyen akkora szamárság, hogy mindegy milyen vallásban, de hinnie kell, és bár én nem vagyok vallásos, de szerintem nem mindegyikben van szó az újjászületésről (javítson ki valaki, ha tévednék).

És ez a baj, hogy hiába lenne potenciál a történetben, ha tele van olyan átgondolatlan ötletekkel, amiken akár még segíteni is lehetett volna. De nem, nem megy, és szerintem az írónő maga sem tud mit kezdeni a történettel, mert nem úgy tűnik, hogy értelmes irányba halad. Na majd meglátjuk.

Értékelés: 5/2
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Bill, Cam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése