Szablon stworzony przez Arianę dla Wioski Szablonów | Technologia Blogger | X X X

Menu

2013. június 19., szerda

Különlegesek - kritika

Fülszöveg:
„A Különleges Körülmények Ügyosztálya”: Ezektől a szavaktól Tallyt taszító, lázadó csúf napjai óta kiveri a víz. Régen, amikor a Különlegesek csupán fenyegető szóbeszédként léteztek, félelmetesen szépet, veszélyesen erőset, és lélegzetelállítóan gyorsat is jelentve. Egy hétköznapi Szép leélheti az életét úgy, hogy soha nem találkozik Különlegessel. Tally azonban sosem volt hétköznapi. Most pedig egyik napról a másikra maga is közéjük tartozik: feltuningolt harci gépezet, melynek célja, hogy a Csúfok nyugton és a Szépek bután maradjanak. Az erő, a sebesség, és gondolkodásának gyorsasága és tisztasága jobb érzés, mint bármi, amire Tally vissza tud emlékezni. Általában. Azonban szívének egy aprócska csücske még mindig emlékszik valami többre. Ezt mégis könyű elhessegetni, amíg Tallynek fel nem ajánlják a feladatot, hogy irtsa ki véglegesen Újfüstös lázadóit. Végül nincs más választása: hallgatni kénytelen arra az apró, halk szívverésre, vagy véghezvinni a feladatot, melyre beprogramozták. Akárhogy dönt is, Tally világa soha többé nem lesz már a régi.

Saját véleményem: vigyázat, spoileres!
Vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban. Először is, Tallyt legszívesebben felpofoznám, de utána jön Shay is, továbbá az író se lopta be magát a szívembe. Azzal, hogy Tally különleges lett, sikerült elérnie, hogy nagyon utáljam. Sokkal felszínesebb és beképzeltebb lett, mint mikor szép volt. Az előző kötetben éreztem a változást, amin keresztül akart menni, ebben a részben viszont egy olyan tizenhat éves lányt láttam, aki azt hiszi, körülötte forog a világ. Ezt Shay jól mondta. Zavart a felsőbbrendűségi komplexusa, de az még jobban, hogy sekélyesség is társult mellé. Egyszerűen nem voltam képes elhinni, hogy miként viselkedett Zane-nel. És az evolúcióra akarta kenni! Értem én, s nagyjából én is így gondolom, így a könyv nagyon elkapta az én gondolatmenetemet, hogy a természetbe vezethető vissza az ember szép iránti vágya. Ahogyan az állatoknál (tudom, ez kissé furcsa hasonlat lesz), úgy nálunk is megfigyelhető, hogy olyan párt kívánunk választani magunknak (lányok), akik erősek és védelmezni tudnának bennünket. Ezért a férfiak is a szép nőket szeretik (persze mindig vannak kivételek), mert ez jelenti azt, hogy képesek utódot nemzeni. Persze ez igencsak leegyszerűsített vázlata az elképzelésemnek, de nagyjából így működik a világ - szerintem - és az író is hasonlóképpen gondolkodik.

Ám neki lett volna egy üzenete. Vagy tévesen gondolom? Ez a "nem kell mindenkinek tökéletesnek lennie, mert anélkül is lehetünk boldogok az életeben". Viszont egyáltalán nem jött át. Tally mindig meg akart változni, hogy segíthessen másokon (a maga önző módján), és minden lehetséges gyengeségre felhívta az olvasó figyelmét, de nem úgy, hogy közbe növelje bárki önbizalmát vele. Ez a könyv csak azt bizonyította be, hogy szépnek, de minimum szuper különlegesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki nagy dolgot tudjon véghezvinni. Ez miatt pedig rettenetesen haragszom az íróra, s azért is, mert alkotott egy olyan karaktert, aki a gyengeség apró jelére már elpártolt a szerelmétől. Ne is akarja bizonygatni Tally, hogy nem azért szerette Zane-t, mert szép volt. Pontosan ezért tette, amit tett. Végig ki kellett volna tartania mellette, nem kellett volna, hogy a fiúból is különlegeset csináljanak. Tally a saját önzősége miatt veszítette el (Nyugodj békében, Zane), és cseppet sem sajnálom érte.

Fordulatokban nem volt gazdag a könyv, lassan döcögött, kevesen is szerepeltek benne, s aki szerepelt, az is csak idegesített. Zane-t nagyon sajnálom, a könyv vége pedig egyáltalán nem tetszett, mert az meg azt bizonyította be, hogy ha gondolkodsz, csak ártasz vele. Tally egész végig azért küzdött, hogy ne legyenek buták az emberek, s amint ez a változás megtörtént, rögtön az ellentétét akarta. Olyan gyorsan változtak a nézőpontok (bár néha nem tudtam eldönteni, hogy ki kinek is az oldalán áll), és olyan homlokegyenest ellentétes módon, ami csalódást okozott. Így összességében az első két rész még tetszett, de ez a befejezés csalódás volt.

Értékelés: 5/3
Borító: 5/4 (ismét a magyar kiadásé)
Kedvenc szereplő: Zane

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése